Archive for januari 6, 2020

Dit moet elke vrouw weten over menstruatie

En elke man, elk kind. Hier zouden we mee opgegroeid moeten zijn.

Na de bevalling kun je je eerste menstruatie na een week of 6 tot 8 krijgen, maar het kan ook 3 maanden duren. Als je borstvoeding geeft, dan onderdrukt het hormoon prolactine dit maar er zijn vrouwen die ondanks de borstvoeding wel direct ongesteld worden. Tijdens je menstruatie voel je je vaak niet zo lekker. Maar je weet dat het maar een paar dagen zijn.

Toch is deze periode erg belangrijk!

In je menstruatiecyclus zitten de seizoenen zoals we die ook in de natuur zien!! Lente, zomer, herfst en winter. Met hun eigen energie en dynamiek. Hoe komt de menstruatiecyclus overeen met de natuurlijke cyclus?

 

Winter

De winter is voor mij het belangrijkste seizoen. Menstruatie hakte er altijd flink in. Weinig tot geen energie, moe, sjacherijnig, licht ontvlambaar, afijn …. het is wel duidelijk. En herkenbaar ook waarschijnlijk. Wat blijkt? Als je menstruatie staat voor de winter, is het niet alleen zaak dat je zorgt voor warmte en knusheid voor jezelf, maar ook voor niets doen.

Want wat doet bv een boom midwinter? Niets. Heeft zijn energie teruggetrokken naar de basis. Naar zijn stam en wortels om in de lente, als het weer lichter en warmer wordt, opnieuw tot leven en tot bloei te komen. Om na bloei in het zaad te schieten, het zaad op de aarde te laten vallen, waar het overwintert en volgend voorjaar weer nieuw leven voortbrengt…

 

Lente

In de lente, waarin de bomen weer groene blaadjes krijgen, kale grond weer nieuw leven laat zien, ervaren we als mens veel levenslust. We hebben er zin in! Gaan ervoor, hebben nieuwe plannen die we uitwerken en mooie resultaten mee gaan boeken. Lekker actief en productief bezig zijn. De maatschappij waardeert deze fase heel erg. Net als de zomer. Productie, op buiten gericht zijn, knallen, doorgaan, resultaten neerzetten.

 

Zomer

In de zomer ben je helemaal voluit aan het leven, genietend van lange zomerse dagen vol zonlicht en prettige temperaturen. Je bent ‘out there’, het leven aan het vieren. Oftewel, de periode van je ovulatie, als vrouw vanuit je oerbestaan op zoek naar goed zaad. Veel vrouwen hebben dan letterlijk meer zin in vrijen. Zin in contact met anderen, feestjes, samen erop uit.

 

Herfst

In de herfst zijn de bladeren aan de bomen verkleurd en tenslotte op de grond gevallen, samen met de zaden. Wat qua cyclus inhoudt dat je in die fase wat meer naar binnen bent gericht, je af kunt vragen of je dingen goed hebt aangepakt of volgende keer anders wilt doen. En als je het niet helemaal goed hebt aangepakt voor jezelf, kom je dat in deze periode tegen!

Naar de winter toe kun je steeds slechter onderdrukken wat diep in jou speelt.

Kortom: De menstruatie is niet een op zichzelf staand iets maar onderdeel van een cyclus. Een cyclus die altijd door blijft gaan. Een vrouwelijk principe.

Tip; als je na 3 maanden nog niet ongesteld bent geworden , neem dan contact op met je huisarts of liever nog, met iemand met meer ervaring met vrouwen zoals een gynaecolo(o)g(e) of verpleegkundige van Care for Woman.