Onder inbrekers is de meest klassieke inbraakmethode, die met een breekvoorwerp, nog altijd favoriet. Op een tweede plaats komt insluiping en goede derde is het boren van gaatjes. Onderstaand een overzicht van deze meest voorkomende inbraakmethoden, gevolgd door tips om inbraak te voorkomen. Doe er uw voordeel mee!
Klassieke inbraakmethode
Deze methode kenmerkt zich door het met (veel) kracht openbreken van ramen en deuren. Vaak worden daar schroevendraaiers en breekijzers voor gebruikt. Onder de kracht van dit geweld sneuvelt al snel hang- en sluitwerk van mindere kwaliteit. Met het aanbrengen van hang- en sluitwerk dat voldoet aan de eisen van het Keurmerk Veilig Wonen is er minder kans dat de inbraak slaagt. Neem eens contact op met een gerenommeerde slotenmaker om uw huidige hang- en sluitwerk te laten controleren.
Insluipen
Nog altijd vinden er veel inbraken via insluiping plaats. Het advies van de politie is om ramen en deuren die bereikbaar zijn af te sluiten, ook al gaat u maar even van huis. Dieven hebben maar enkele luttele seconden nodig om binnen te dringen en hun slag te slaan. Een woninginbraak duurt gemiddeld maar 3 minuten!
Gaatjes boren
Met een boor wordt een gat geboord in raamstijl of deur ter hoogte van de raam- of deurboompjes. Als de ramen en deuren niet met een slot afgesloten zijn, kunnen ze op eenvoudige wijze via het geboorde gat uit hun sluiting worden gelicht waarna raam of deur geopend kan worden. De beste remedie tegen deze methode is het bevestigen van afsluitbare sluitingen die voldoen aan het Keurmerk Veilig Wonen.
Preventietips:
– Monteer goed hang- en sluitwerk. Vraag advies aan een erkend Keurmerk Veilig Wonen slotenmaker;
– Sluit ramen en deuren altijd af (Vergeet het nachtslot van de voordeur niet);
– Zorg voor voldoende buitenverlichting. Er wordt vaak aan de achterzijde van woningen ingebroken;
– Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng een speciaal hiervoor geschikt slot aan;
– Haal de deursleutel uit het slot. Dit voorkomt het openen met hulpmiddelen;
– Als u langere tijd afwezig bent, zorg dat uw woning een bewoonde indruk maakt en vraag uw buren een oogje in het zeil te houden;
– Plak geen afwezigheidbriefje op uw deur. Ook niet voor even;
– Deursleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen ´geheime plaatsen´;
– Doe geen adreslabel aan uw sleutel(bos).