De populariteit van veilingsites blijft toenemen

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om zelf spullen aan te bieden via het internet. Bedrijven als amazon, e-bay, marktplaats en veiling.nl groeien nog altijd. Nu hebben organisaties ook deze manier van handelen ontdekt. Zij bieden hun producten aan en de consument biedt er gretig op los. Het is een win-win situatie, de ene keer wordt er veel geboden en maakt de retailer winst en andere keren heeft de klant een fikse korting te pakken.

Van verzamelaar naar bezoeker
Vroeger kende men veilingen alleen van bloemen, antiek en beleggingen. Voornamelijk verzamelaars en bedrijven waren er bekend mee. Samen met ander geïnteresseerde zat men in een ruimte en deed een bod door de hand op te steken. De veilingmeester houdt alles in de gaten en een goede meester weet de prijs dan flink op te voeren. Nu is de veiling voor iedereen toegankelijk gemaakt met de opkomst van de online veiling.

Online veilingsites doen het goed
De consument heeft het voordeel van de online veiling ontdekt. De early adapters startte met bieden op e-bay en merkte dat dit veel voordeel opleverde. Door de goede resultaten te delen met anderen, werden meer mensen nieuwsgierig naar dit fenomeen. Inmiddels is online bieden niet meer weg te denken uit de retailindustrie. De markt groeit heden ten dagen nog steeds. Het levert dan ook voor beide partijen veel voordelen op. De verkoper maakt winst maar de consument ontvangt met een beetje geluk ook korting op bijvoorbeeld een wintervakantie. En juist die combinatie maakt van online veilingen een succes.

Economen ontdekten de voordelen
Rond het millennium, in het jaar tweeduizend, ontdekten economen de kansen op de consumentenmarkt. Van huis uit zijn economen gewend om te bieden op beleggingen. Onze economie draait er bijna volledig op. Hun inzichten hebben zij rond de millenniumwisseling ingezet voor een veilingontwerp vanuit de telecomindustrie.

Comments are closed.