De kou is in aantocht en de verwarming staat weer een paar graden hoger. Een gemiddeld huishouden heeft in de komende periode veel meer energie nodig dan in de zomer. Gisteren heeft u 5 tips kunnen lezen hoe u het milieu en uw portemonnee bespaart. Vandaag in deel twee nog vijf nieuwe tips. Doe er uw voordeel mee!
6- Minder energie in het huishouden
Zet de vaatwasser op een kort programma, dit wast vaak net zo goed schoon als het aller-langste programma. Vieze borden kunt u alvast even afspoelen onder de kraan. Nog een besparingstip voor de keuken: laat de afzuigkap niet onnodig aan staan. Tot slot geeft wassen op een iets lagere temperatuur ook een besparing op het elektriciteitsverbruik. En is het lekker weer, hang de was dan buiten. Een wasdroger staat in de top 5 van energieslurpende apparaten.
7- Verwarming `s nachts op 14 graden
Zet de verwarming een graadje minder hoog dan u gewend bent. Een dikke trui en pantoffels zorgen ervoor dat u het verschil niet merkt. Doe de gordijnen dicht als het donker wordt. Zo wordt de warmte langer vastgehouden. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet over de verwarming heen hangen als deze brandt. Zet de verwarming ’s nachts op 14 graden, en doe dit een uur voordat u gaat slapen. In dat laatste uur koelt het nog niet echt af, maar het bespaart wel op stookkosten. Ook als u overdag weg gaat kunt u dit doen. Het is heel handig te regelen met een klokthermostaat.
8- Verlichting en warmte
Doe het licht uit als u ergens weggaat. Ook in de woonkamer kan er misschien nog een lampje uit. Het licht boven de eettafel kan misschien best gedimd worden als u voor de tv zit. Vervang gloeilampen door spaarlampen of LED-verlichting. Kerstverlichting is heel gezellig, maar denk ook
eens na over het energieverbruik daarvan. Een kerstboom in de voortuin is misschien wel voldoende. En ook hier geldt, ’s nachts kunnen de lampjes uit! Heeft u thuis zonwering? Deze zijn vaak ook een goede manier om uw woning te isoleren. Doe bijvoorbeeld de screens of rolluiken ’s avonds naar beneden.
9- Apparatuur uitschakelen als die niet in gebruik is
Een van de makkelijkste manieren om energie te besparen is het uitschakelen van apparatuur die niet in gebruik is. Dat doet u bijvoorbeeld door stand-by functies uit te schakelen en opladers uit het stopcontact halen. Deze verbruiken namelijk stroom ook als er geen apparaat aangesloten is. Met behulp van stekkerdozen met een aan/uit schakelaar kunt u met een druk op de knop gemakkelijk alle apparatuur uitschakelen en het lekken van elektriciteit voorkomen.
10- Douchen in plaats van in bad gaan
Tips voor in de badkamer: Ga in de douche in plaats van in bad. Dit scheelt zo’n 80 liter water per keer. Wist u dat verwarmen van water ongeveer 25 procent van uw gasrekening bedraagt?