Installateur wordt een integrale dienstverlener

Als zich in de bedrijfstak installatietechniek één trend aftekent is het wel deze, zegt Michel Heijekamp: de omslag van productgerichte dienstverlening naar integrale dienstverlening. “De installateur spreekt met zijn opdrachtgever een bepaalde prestatie af en levert die een aantal jaren achtereen”, aldus de business development manager van Strukton Worksphere uit Utrecht.

All-in contracten

Strukton Worksphere beheert op die manier voor tien jaar negen zwembaden in Rotterdam. Buiten gas, licht en water levert het bedrijf alles wat in de contractperiode nodig is. Grote bedrijven lijken de aangewezen ondernemingen om zulke ‘all-in’ contracten af te sluiten omdat die dat financieel gezien het beste kunnen. De praktijk leert Heijekamp dat ook kleine bedrijven zonder ruime financiën met succes dergelijke overeenkomsten kunnen onderhouden. “Een elektricien kan bijvoorbeeld met een opdrachtgever afspreken dat hij voor een bepaalde periode ‘licht’ levert, in plaats van telkens het op bestelling vervangen van lampen.”

Overgang

De overgang van product- naar integrale dienstverlening markeert de omslag van een ambachtelijk naar een innovatief bedrijf, meent Heijekamp. Dat houdt volgens hem ook in dat een bedrijf meer en andere diensten moet leveren dan wat het tot nog toe doet. In het geval van de zwembaden investeert Strukton Worksphere mee in de voorzieningen. “Dat kost geld, maar dat verdienen we terug met het beheer.” De zwembaden zijn daardoor volgens hem zodanig verbeterd dat ze meer zwemmers trekken en Strukton Worksphere daardoor extra inkomsten bezorgen.

Groene Gebouwen

Het beheer van de zwembaden valt onder het programma De Rotterdamse Groene Gebouwen waarmee de gemeente Rotterdam zijn vastgoedportefeuille wil verduurzamen. Strukton Worksphere sloot daarvoor een ESCo-contract (Energy Savings Performance Contract) af. Zo’n overeenkomst combineert de vernieuwing van gebouwinstallaties met meerjarig onderhoud, beheer en een verbetering van de energieprestatie. Het regelt ook de financiering van zo’n overeenkomst. “Het eerste en enige ESCo-contract in Nederland tot nu toe”, zegt Heijekamp. In Groot-Brittannië en Duitsland zijn er volgens hem inmiddels ‘enkele honderden’ van zulke contracten afgesloten. Hij verwacht er meer van in Nederland, niet in de laatste plaats omdat er analoog aan de pps-contracten een eigen netwerk voor wordt ingericht op de Dutch Green Building Week.

Elektrotechnisch installateur

“Met ambachtelijk werk alleen red je het niet meer”, constateert Peter Schneiders als directeur van de Verkerk Groep. De elektrotechnisch installateur uit Zwijndrecht en Hoevelaken heeft naar eigen zeggen met succes een ‘innovatieve’ omslag gemaakt. Het bedrijf begon daarmee in 1984 met de ontwikkeling van een communicatiesysteem voor de zorg. “Daar was moed voor nodig en durf”, zegt Schneiders. Schneiders ziet de sector installatietechniek veranderen, “De opzet van een installatie blijft hetzelfde; alleen de manier waarop je die maakt en de functies die je na de oplevering hebt blijven niet hetzelfde.” Het eerste houdt meer standaardisatie in en meer prefab; het tweede hangt vooral samen met de mogelijkheden die de ICT biedt. Beide aspecten gaan naar zijn verwachting in de komende tijd steeds zwaarder wegen.

Comments are closed.