Voordat de boekdrukkunst kwam werden alle boeken en geschriften met de hand overgeschreven als er meerdere exemplaren nodig waren. Een oplage van een handschrift was vaak maar enkele honderden exemplaren of soms zelfs maar tientallen, zo zijn er dan ook veel boeken uit de oudheid en de middeleeuwen verloren gegaan toen het laatste exemplaar verdween. Met de introductie van de mechanische drukkunst werden er al gauw duizenden exemplaren gemaakt en de werken gingen dan ook niet meer zo maar verloren. Hiermee werd de verspreiding van kennis en de nieuwe inzichten versneld.
Tegenwoordig zijn er speciale bedrijfsprinters, denk hier bij aan een folie printer, een hot foil printer, een codeer printer en ga zo maar verder. Maar ook zijn er printers voor particulieren en de ene printer heeft iets meer specificaties dan de ander. Het is vaak een kwestie van op het knopje drukken en de printer print en als de inkt of papier op is dan vul je deze bij. Maar heel veel jaren geleden ging dit dus niet zo gemakkelijk en voordat we bij de digitale printer aankwamen ging er nog heel wat printers aan vooraf. in 1951 kwam de inkjetprinter, daarna nog de laserprinter de thermo transfer printer, de 3d printer en in 1993 de digitale printers. Tussen 200 voor Christus en tussen 1951 zaten nog heel veel verschillende drukkunsten die het steeds gemakkelijker maakten om meer exemplaren af te drukken.
Voordat jij dus zo gemakkelijk kon printen is er nog heel wat gebeurt en nu kunnen we haast niet meer zonder de printer. Snel een document voor school of voor een klant printen, een samenvatting printen en ga zo maar verder. Hoewel de 3D printer in 1984 is uitgevonden heeft deze ook al zeer veel ontwikkelingen doorstaan, waardoor het straks ook steeds normaler wordt om deze in het dagelijkse leven te gaan gebruiken.