Afvallen volgens jouw DNA

Afvallen volgens jouw DNA

Afvallen volgens jouw DNA

Dalton Wong, trainer van onder andere Jennifer Lawrence vindt dat we moeten eten volgens ons DNA.

Het lichaam verwerkt alcohol en zuivel slecht. Aziaten verteren koolhydraten beter dan Europeanen. De enigen op de wereld die sushi kunnen eten zijn Aziaten. Bij Europeanen kan het een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Het verband tussen eetgewoontes en DNA is meer dan een theorie. Wetenschappers vonden onlangs verschillende genen die een impact hebben op ons gewicht en die je helpen met afvallen. Eén daarvan is het zoetekauw-gen dat het verlangen naar suikerhoudende voedingsmiddelen stimuleert, waardoor je sneller naar iets zoets grijpt. Ee andere is het spaarzaamheids-gen dat voorkomt bij mensen die van origine uit landen komen waar vaker hongersnood heerst. Als overlevingsmechanisme is het lichaam in staat om vet op te slaan zodat ze tijdens zware tijden in leven blijven. Wonen deze mensen in landen waar voeding in overvloed is dan hebben ze een grotere kans op zwaarlijvigheid.

Tot slot is er nog het FTO-gen (ook wel het junkfood-gen genoemd omdat het je doet hunkeren naar vet voedsel). Mensen met dit gen eten zo een 100 calorieën meer bij elke maaltijd, voordat ze het gevoel hebben vol te zitten.

Inmiddels wordt dankbaar gebruik gemaakt van deze wetenschap. Er zijn diverse tests op de markt, zoals het My gene diet. Een test kost 186 euro. Je vult een vragenlijst in en doet een buccale swab (afname wangslijm met een wattenstaafje). Daarna wordt bepaald hoe snel jouw lichaam vet en koolhydraten verbrandt en welke genen jouw eetlust en spieractiviteit reguleren. Zo rolt er een op maat gemaakt voedingsadvies en bewegingsplan uit. Arts Dr. Lasse Hessel en biochemicus Dr. Trevor Jarman ontwierpen deze methode samen met wetenschappers van de Stanford University. Onderzoek wees uit dat vrouwen dit dit direct volgden gemiddeld 5.2 procent van hun lichaamsvet verloren, terwijl de proefpersonen die geen rekening hielden met hun DNA type op hetzelfde aantal calorieën maar 2,3 % van hun gewicht kwijtraakten.

Uit onderzoek gepubliceerd in de Health Journal Archives of International Medicine blijkt dat mensen met het junkfood- gen FTO (Fat Mass and Obesity-associated) voor veertig procent hun genen kunnen omzeilen door te trainen.

Visolie (Omega 3) geeft genen die verantwoordelijk zijn voor vetverbranding een zwengel. Onderzoek van de universiteit van Zuid Australië wijst uit dat mensen die visolie innemen, in combinatie met gematigd sporten, twee kilo meer vet verliezen dan mensen die geen visolie innemen en op hetzelfde niveau trainen.

Onderzoekers van de University of Iowa ontdekten het aversie-tegen-trainen-gen. Mensen met dit gen stoppen vaker gedurende training. Ze merkten ook dat naar muziek luisteren met een upbeat tempo (120 of meer beats per minuut) motiverend werkt voor deze mensen. Ze stoppen dan minder vaak.

Samen trainen zou helpen op het sporten langer vol te houden. Maar onderzoekers van de Oxfort University ontdekten dat we minder (spier)pijn hebben als we alleen trainen.

Comments are closed.