Geld besparen op uw energierekening

De eerste belangrijke stap op weg naar een energiezuinige woning, zet u door de woning goed thermisch te isoleren. De keuze van het materiaal is belangrijk, maar ook de plaatsing moet goed en nauwkeurig gebeuren. Isolatie is deskundigenwerk, maar u kunt het wel zelf uitvoeren. Laat u dus adviseren. In een goed geïsoleerde woning kunt u tot bijna de helft besparen op verwarmingskosten. Bovendien hebt u dan ook een kleinere en dus goedkopere verwarmingsinstallatie nodig. In dit artikel geven wij u een vijf-stappenplan voor een energiezuinige woning.

1. Dakisolatie: Een uitstekende belegging

Warme lucht stijgt, ook in uw woning. Maar liefst 24 tot 30 % van de warmte gaat verloren door een slecht geïsoleerd dak! Een vakkundige isolatie van het dak of de zoldervloer is onzichtbaar in uw woning, maar goed zichtbaar op uw energierekening. Voor een dak van 110 m² kan een degelijke dakisolatie u een jaarlijkse besparing opleveren van 8500 kWh. Uw huis wordt bovendien niet alleen warmer in de winter, maar ook koeler in de zomer.

Gemiddeld kost het 21 euro per vierkante meter om uw dak te laten isoleren door een aannemer. Plaatst u de isolatie zelf, dan kost dat u gemiddeld 8,5 euro per vierkante meter (bron: energiesparen.be). In combinatie met de bijhorende premies en het fiscale voordeel is dakisolatie dus meestal een goed haalbare investering met een snelle terugverdientijd.

2. Hoogrendementsglas

Wist u dat het warmteverlies bij enkel glas kan oplopen tot 41 %? Kies daarom bij uw verbouwing resoluut voor hoogrendementsglas! Het isoleert vijf- tot zevenmaal beter dan enkel glas, en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. De meerkost ten opzichte van gewoon dubbel glas is erg beperkt en bovendien krijgt u een premie per vierkante meter geplaatst hoogrendementsglas.

Denk bij het vervangen van uw ramen ook aan uw raamschrijnwerk. Zorg dat er geen opening is tussen de muurisolatie en het raamprofiel. U doet er ook goed aan om uw rolluikkasten te isoleren en tochtdicht te maken.

3. Spouw- of buitenmuurisolatie

Uw buitenmuren na-isoleren? Dat kan bijvoorbeeld door de plaatsing van isolatie aan de buitenkant. Maar ook spouwvulling is een snelle, betrouwbare en kostenefficiënte techniek, vooral voor bestaande viergevelwoningen met een luchtspouw van minstens 5 cm. Met speciale apparatuur wordt isolatiemateriaal in de luchtspouw gespoten of geblazen.

Laat een vakman beoordelen of uw muren langs de buitenkant of via de spouw kunnen worden geïsoleerd. Ook voor dergelijke ingrepen hebt u recht op energiepremies.

4. Vloerisolatie: Vermijd koude voeten

Een niet-geïsoleerde vloer heeft een oppervlaktetemperatuur van ongeveer 13 °C, zelfs bij een binnentemperatuur van 22 °C. Als u een kelder hebt, kunt u de vloer van het gelijkvloers na-isoleren zonder grote kosten of ingrepen. Door het kelderplafond te isoleren, hoeft u de bestaande vloerafwerking immers niet uit te breken.

Voorzie dus van meet af aan isolatie van uw vloer of kelderplafond. Vanaf 2012 kunt u hiervoor een premie genieten.

5. Een condensatieketel op aardgas: Milieuvriendelijkheid loont

Een verbouwing is hét ideale moment om ook uw verwarmingsinstallatie of cv ketel te optimaliseren. Opteert u voor aardgas, dan kiest u meteen voor de meest milieuvriendelijke brandstof. En u heeft geen gedoe meer met opslagtanks.

Bovendien hebt u het voordeel van een gespreide maandelijkse betaling van uw aardgasfactuur. En met een moderne condensatieketel verbruikt u tot 40 % minder dan met een oude ketel.

Comments are closed.