Iedereen vertelt u altijd dat u zeker moet zorgen dat uw belangrijke gegevens geback-upt zijn op uw computer, maar wat betekent dit concreet. In dit korte artikel maak ik u wegwijs in wat back-uppen precies inhoudt en welke bestanden u al dan niet dient te back-uppen.
Natuurlijk kan ik lang niet alles vertellen in dit korte artikel maar geef ik het korte basisprincipe mee wat je kan ondernemen om niet naar een computer hersteller te moeten gaan om te vragen of hij uw gegevens nog terug kan halen nadat uw harde schijf gecrasht is.
- De allerbelangrijkste regel van back-uppen!
Het allerbelangrijkste principe van het nemen van een goede back-up kan in één korte zin omschreven worden, namelijk: Al uw belangrijke gegevens zouden op zijn minst op 2 plaatsen tegelijk opgeslaan moeten zijn. U kunt dus niet spreken van een back-up wanneer u het originele bestand verwijderd.
Dit zal misschien logisch klinken, maar u zou er versteld van staan hoeveel keer ik reeds benaderd geweest ben door mensen die in paniek zijn nadat hun “back-up schijf” het begeven heeft. Of nog erger, hun harde schijf in hun computer waar alle data op staat.
Het principe van het nemen van een back-up is eenvoudig: U neemt het originele bestand op uw computer en u kopieert het op een externe drager. Hierbij is het belangrijk dat u uw gegevens kopieert en niet gewoon verplaatst, of knipt en plakt.
Een extern medium kan verschillende zaken zijn, bijvoorbeeld: Een USB-stick, een CD-ROM, een DVD, een externe harde schijf, …
Eveneens bestaan er ook online back-up mogelijkheden zoals het huren van wat opslagplaats die zich op externe servers, of ook “cloud” genaamd bevindt.
In dit korte artikel heb ik beschreven wat het nemen van een goede back-up precies is, en wat u kan doen om te vermijden dat u zich dient te wenden naar een computer hersteller nadat uw harde schijf gecrasht is met de vraag of hij uw “o zo belangrijke gegevens terug kan halen”.