Een gevoelstemperatuur kouder dan -6 graden, een sneeuwdek op de werkplek die niet makkelijk te verwijderen is en rijwegen of looppaden die niet begaanbaar zijn. De regels zijn duidelijk voor weerverlet in de bouw, maar worden niet altijd opgevolgd.
Regels
In de CAO voor de bouwnijverheid staan de regels duidelijk omschreven wanneer er sprake is van weerverlet. Toch is het vanwege de huidige situatie in de bouw niet altijd vanzelfsprekend dat het werk komt stil te liggen als het weer te veel hinder oplevert, zegt Henk Sanders, adviseur van het bureau Weerverletbestrijding.
Zachte Winter
Een lokale klusjesman uit Amsterdam hoopt op een zachte winter. “In de bouwsector kunnen we het met de huidige situatie niet gebruiken dat het werk lang stil ligt”.
Hittekanon
De klusjesman heeft nog geen signalen van weerverlet ontvangen. “Het hangt ook af van de fase in de bouw. Als er binnen kan worden gewerkt, gebruiken we hittekanonnen. En iedere werknemer krijgt een kledingpakket met ook thermo-ondergoed.” Volgens de woordvoerder ontstaat er pas echt een probleem als de grond bevroren raakt na een langere periode van kou. “En als er echt niet kan worden gewerkt, dan zit er niks anders op dan weerverlet.”
Gevoelstemperatuur
In de bouw hoeft niet te worden gewerkt als de gevoelstemperatuur – volgens metingen om 7 uur en 10 uur ‘s ochtends bij de officiële weerstations – lager dan -6 graden Celsius is. Het hoeft niet eens officieel te vriezen voor een gevoelstemperatuur lager dan -6. Een andere reden om niet te werken is als rijwegen of looppaden niet begaanbaar zijn. De CAO in de bouw geeft verder aan dat de sneeuw op de werkplek eenvoudig moet zijn te verwijderen. Ook moet er speciale kleding beschikbaar zijn.