Ruim twaalf procent van de jongeren met een diploma van het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) heeft het moeilijk op de arbeidsmarkt. Vooral mensen die het laagste niveau van het MBO hebben genoten, vinden moeilijk een baan.
53% geen baan
Dat blijkt volgens De Telegraaf dinsdag uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Van de jongeren met een diploma op niveau 1 kan 53 procent na het verlaten van de school geen baan vinden. Het MBO kent in totaal vier niveaus.
Het aantal werklozen onder MBO’ers is wel licht gedaald, vorig jaar vond nog dertien procent geen baan na het behalen van een diploma.
Crisis is overal voelbaar
De plannen zoals het kabinet die nu heeft liggen voorspellen niet veel goeds voor de MBO leerlingen. Beroepen zoals slotenmaker, schilder en loodgieter zijn beroepen die het zwaar hebben omdat de gehele bouwsector zware klappen krijgt. De bouw kan gezien worden als het steunpunt van de economie en op dit moment wordt deze steunpaal omver getrokken door de crisis.
Doorstuderen een optie?
Wanneer we gaan kijken naar de mogelijkheden om door te studeren, dan worden we ook al niet veel vrolijker. Studeren aan het HBO of Universiteit is ontzettend duur en door de afschaffing van de OV kaart zal dit alleen maar hopeloos duurder worden. En is er zekerheid dat je na je duurbetaalde HBO studie een baan krijgt? Nee…..het is crisis en niemand lijkt te weten wanneer de economie weer zal aantrekken.